3D Favizsgálat « Gallyazás, fűnyírás, parkgondozás | Feed Org Bt.

3D Favizsgálat

Posted Írta: Feed Org Bt. Kategória:     Comments Nincs hozzászólás
dec
1

Az idősebb fákon gyakran látni korhadásra utaló nyomokat, melyek ellenére maga a lombkorona tápanyagellátása nem tűnik akadályozottnak. Az apróbb, figyelmeztető jeleket pedig a kevésbé gyakorlott szem észre sem veszi. Az általunk végzett mérés kimutatja az ősfás parkokban, köztereken, fasoroknál, játszótereken, botanikus kertekben vagy akár lakóházak udvarán, kertjeiben álló, értékes idős kort megért parkfák állapotát.  Azonban előfordul, hogy kívülről nem mutatkoznak a törzsben munkálkodó korhasztó gombák. A korhadást fehér és barna korhasztó gombák idézik elő. A barna korhasztó gomba felelős a faanyag cellulóz tartalmának elbontásáért. A viharok vagy az erősebb széllökések a meggyengült, korhadt fákat kidönthetik, eltörhetik és ezzel baleseteket, károkat okozhatnak autóinkban, épületeinkben vagy akár testi épségünkben. A Fakopp 3D műszer segítségével kiszűrhetők ezek a veszélyes fák és eltávolíthatók, mielőtt gondot okoznának.

Azonban ennek az ellenkezőjére is figyelmet kell fordítani, ugyanis több helyen megfigyelhető, hogy olyan idős fát vágnak ki, melyek állapota még nem indokolná ezt. Ennek kiküszöbölésében is segítségünkre lehet a Fakopp 3D műszeres vizsgálat igénybe vétele.

A műszert számítógép vezérli. A vizsgálat során a fa törzsében, körben érzékelőket helyezünk el, melynek számát és egymástól való távolságát a számítógép határozza meg. A gép és a program segítségével képesek vagyunk a fatörzsben a hang terjedési sebességét mérni. A hangterjedés sebessége fafajonként különböző, így a mérés során beállítható a faj és a hozzá tartozó jellemző érték. A mérés elindítása és az érzékelők “megkopogtatása” után máris láthatóvá válik az eredmény, mely megmutatja az esetleges korhadást vagy üregeket a fatörzs belsejében. A kopogtatás által kiváltott hanghullámok a fát felépítő cellulózban terjednek. Ha ebben valamilyen változás van  -  üreg, illetve korhadt rész – az érték, vagyis a hang terjedés ideje megváltozik az egészséges törzshöz képest, amit a gép érzékel. A fában lévő üregek és korhadt részek levegővel teltek, itt a hang az egészséges részben terjed tovább, a tömör fatestben, megkerülve az elhalt részeket.

A Feed-Org Bt. a Fakopp 3D műszer segítségével vállalja idősebb parkfák vizsgálatát.

Forrás: http:// www.fakopp.com